User – groepsactiviteiten en kajakverhuur


Recreatief en laagdremelig

Voor kajakken of kanoën maar ook andere vergelijkbare watersporten binnen een groepsactiviteit kunnen afwijkende regels gelden (voorbeelden zijn schoolreisjes en bedrijfsuitstapjes). Hetzelfde geldt bij verhuur als er geen erkende begeleiding mee is.

Bij zogenaamde laagdrempelige groepsactiviteiten en verhuur waarbij geen sprake is van een verhoogd risico of dit risico is weggenomen, is het niet noodzakelijk dat de deelnemers op hun vaardigheden beoordeeld worden. In dit geval wordt men ook niet bij Kayaklevel aangemeld en krijgt men geen Kayaklevel User certificaat.

Voor Kayaklevel gecertificeerde organisaties zijn met betrekking tot kajak- /kanoverhuur en kanoën en/of kajakken binnen groepsactiviteiten regels opgesteld waarmee een zo hoog mogelijke kwaliteit voor de veiligheid kan worden behaald. Tevens is helder of er verhoogde risico’s zijn en hoe deze tot een aanvaarbaar niveau zijn beperkt. Ook de mate waarin men zelf verantwoordelijkheid draagt is duidelijk gesteld.

Kajak- / kanoverhuur op een locatie of uitgezette route(s)

Bij een bedrijf dat door Kajak Level gecertificeerd is kun je op verantwoorde wijze een kano of kajak huren om een tochtje op vlakwater, een licht stromende rivier of langs de kust/oever van de zee of op een meer te maken.

Vlakwater

  • Huur je een kajak of kano om daarmee op vlakwater te gaan varen dan heb je (uitzondering als er sprake is van “groot” open water) geen enkele ervaring nodig. Je moet wel kunnen zwemmen en geestelijk, fysiek en conditioneel gezien tot kajakken of kanoën is staat zijn.
  • Je krijgt geen spatzeil aan, maar moet wel een zwemvest dragen.
  • Op een routekaartje dat je mee krijgt staan eventuele ter plaatse geldende verordeningen en/of bepalingen omschreven en zijn ook de plekken met een aanvaardbaar verhoogd risico aangeduid en omschreven.

Stromend (wild)water t/m klasse I

  • Huur je een kajak of kano om daarmee op stromend (wild)water t/m klasse I te gaan varen dan heb je geen enkele ervaring nodig maar je moet wel kunnen zwemmen en geestelijk, fysiek en conditioneel gezien tot kajakken of kanoën is staat zijn.
  • Je krijgt geen spatzeil aan, maar moet wel een zwemvest en een helm dragen.
  • Op een routekaartje dat je mee krijgt staan eventuele ter plaatse geldende verordeningen en/of bepalingen omschreven en zijn ook de plekken met een aanvaardbaar verhoogd risico aangeduid en omschreven.

Stromend water hoger dan wildwater klasse I

  • Kajakken of kanovaren op stromend water boven wildwater I is uitsluitend onder erkende begeleiding mogelijk.

Kajak- /kanoverhuur waarbij je zelf met de kajak naar een locatie reist om daar te gaan varen.

Huur je een kajak of kano om daarmee zelf naar een locatie te reizen om te gaan varen, dan zal een bij Kayaklevel aangesloten verhuurder de kajak of kano alleen voor op vlakwater verhuren. Daarbij zal het dragen van een zwemvest verplicht zijn.

  • Bij een dergelijke wijze van verhuur zal de controle beperkt zijn en is het noodzakelijk dat de verhuurder dit duidelijk kenbaar maakt en de klant ook op de gevaren wijst.
  • Daarnaast zal de verhuurder deze zaken in een schriftelijke overeenkomst beschrijven en laten ondertekenen.