Een kajakorganisatie met het gecertificeerde kajak-level kwaliteitskeurmerk geeft vertrouwen en hoge mate van veiligheid bij de kajaksport wildwaterkajakken

Een kajakorganisatie zorgt voor goede werkomgeving

Alle zaken rond het voorbereiden, uitvoeren, nabehandeling en administreren moeten goed geregeld zijn. Dit is de taak van een kajakorganisatie. Veelal gaat het hier om werkzaamheden die voor de consument niet direct zichtbaar zijn. Deze zijn wel voor een groot deel bepalend voor de kwaliteit en het waarborgen van de veiligheid. Zo is het voor een Guide en Instructor van belang dat verschillende zaken goed geregeld zijn. Zoals bijvoorbeeld: vergunningen, het goed informeren van deelnemers en het beschikbaar stellen van het juiste materiaal. Dit zijn slecht een paar voorbeelden. Wie dieper over dit onderwerp nadenkt zal tot de conclusie komen dat er bij het organiseren van een kajakcursus, kajaktocht of activiteit nog heel wat komt kijken.

Veiligheid gaat voor alles

Kayaklevel doet geen concessies ten opzichte van het financiële belang voor een kajakorganisatie. Als dit de kwaliteit en veiligheid beïnvloedt is dit voor ons onaanvaardbaar. Maar al te vaak weet de zakelijke markt, maar ook maatschappelijke organisaties en verzekeringsmaatschappijen, situaties te beïnvloeden. Vaak worden daardoor de veiligheidsregels met de verkeerde doelstelling voor de consument negatief beïnvloed.

Kayaklevel is van mening dat iedere consument die aan een kajakcursus of kajaktocht deelneemt recht heeft op; kwaliteit en een zo hoog mogelijk veiligheidsniveau. Deze moet afgestemd is op zijn/haar vaardigheden, ervaring en kennis (zie User niveaus). Alleen aan zaken waar een consument daadwerkelijk een goede inschatting over kan maken kun je een stukje eigen verantwoordelijkheid koppelen. Zo zal het bijvoorbeeld voor iedereen duidelijk zijn dat je; bij watersporten moet kunnen zwemmen en dat je jezelf bij wildwaterkajakken kunt bezeren aan keien die er liggen. Daarentegen kan je niet van iedereen verwachten het gevaar van een onderspoeling, sifon of een boom in de rivier bekend is en herkend kan worden. Daar is meer kennis en ervaring voor nodig.

Certificering van een kajakorganisatie

Een gecertificeerde Kayaklevel Organisation zorgt voor actuele en correcte informatie. Omdat de kwaliteit en verantwoordelijkheden van een Guide of Instructor vast staan kan de Organisation er vanuit gaan dat die informatie op juiste wijze gebruikt wordt. In feite kan een Kayaklevel Organisation niet zonder Kayaklevel Guides en Instructors en is dat omgekeerd ook het geval.

Voor een Guide of Instructor die zelfstandig kajakcursussen of kajaktochten wil gaan organiseren is het mogelijk om zelfstandig een Kayaklevel Organisation certificatie te behalen.

Aanvullende classificaties zijn: