Organisation – groepen en kajakverhuur


Ook dat moet veilig

Bedrijven, organisaties en verenigingen die kanoën, kajakken of een vergelijkbare watersport als zogenaamde laagdrempelige groepsactiviteit aanbieden kunnen dit (net als bij het verhuren van materialen zoals een kano) onder bepaalde omstandigheden zonder begeleiding die meevaart aanbieden.

Creëren van een juist werkomgeving

Een bij Kayaklevel aangesloten Organisation zorgt ervoor dat groepsactiviteiten en verhuur, waarbij géén voortdurende begeleiding noodzakelijkerwijs aanwezig hoeft te zijn, op veilige en verantwoorde wijze plaats kunnen vinden.

Instructor assistentie

Voor het vaststellen wat de risico’s zijn en hoe deze wel- of niet op verantwoorde wijze opgelost kunnen worden, is de expertise van een Instructor noodzakelijk. Een Instructor is bevoegd om hiervoor een draaiboek op te stellen. Hij/zij dient er zich van bewust te zijn dat dit een zeer verantwoordelijke klus is. Over het algemeen is de kennis en enigenvaardigheid van een deelnemer aan groepsactiviteiten en bij het huren van materiaal niet voldoende om op hoog niveau en specifiek gericht verhoogde risico’s te kunnen inschatten. Dat men ongewenst in aanraking kan komen met een kei en butsen met blauwe plekken of kneuzingen kan oplopen moet voor iedereen wel duidelijk zijn. Het inschatten hoe gevaarlijk takken en bomen in de stroming zijn of een onderspoelde rots, sifon of stuw is, kan een stuk minder inzichtelijk zijn.

Door ontwikkelen verhoogd de kwaliteit

De Organisation doet er verstandig aan om een draaiboek door zoveel mogelijk verschillende mensen te laten gebruiken. Ook een second opinion van een tweede of derde Instructors is aan te raden. Als dit nauwlettend en zorgvuldig gebeurd wordt de kwaliteit van een draaiboek groter en blijft deze up-to-date en betrouwbaar.

Met betrekking tot het schrijven van draaiboeken staan bij Instructors en Organisations Kayaklevel regels en adviezen beschreven.