Guide – groepsactiviteiten en kajakverhuur

Bedrijven, organisaties en verenigingen die kanoën, kajakken of een vergelijkbare watersport als zogenaamde laagdrempelige groepsactiviteit aanbieden kunnen (net als bij het verhuren van materialen zoals een kano) dit onder bepaalde omstandigheden zonder meevarende begeleiding aanbieden.

Werken met een draaiboek

Een Kayaklevel gecertificeerde Organisation kan volgens de richtlijnen van Kajak Level en met medewerking van een erkende Kayaklevel Instructor een draaiboek met risicoanalyse maken. Uit dit draaiboek blijkt of er verhoogde risico’s zijn en hoe deze tot een aanvaardbaar niveau beperkt kunnen worden.

In een draaiboek van een dergelijke groepsactiviteit of verhuurlocatie kan beschreven staan in welke mate en op welke wijze er toezicht moet worden gehouden en of daarbij ook eisen aan de kwalificatie van de begeleider worden gesteld. Het is denkbaar dat bepaalde factoren die risicoverhogend zijn door ongeschoolde personen beveiligd en/of gecontroleerd kunnen worden. Het is ook denkbaar dat er situaties zijn waarbij dit meer expertise vergt en wellicht de hulp van een Guide of Instructor noodzakelijk is.

Maken van een draaiboek

Een draaiboek moet inhoudelijk gecontroleerd worden door een instructor C of hoger. hier door wordt de kwaliteit van het draaiboek gewaarborgd. daar naast moet een draaiboek algemeen gecontroleerd worden door een instructor D. het is mogelijk het draaiboek door Kayaklevel te laten controleren. het draaiboek wordt getoetst aan de richtlijnen die Kayaklevel voor een draaiboek heeft opgesteld. inhoudelijk is de auteur(instructor C of hoger) verandwoordelijk.

Voorbeeld

  • Bij een simpel tochtje door de grachten kunnen hoge steile kademuren onverwachts voor problemen zorgen.
  • Bij aflandige wind kunnen onervaren kajakkers afdrijven en op groot water in de problemen komen.
  • Op stromend water kan men worden meegevoerd en op risicovolle plekken of in risicovolle situaties belanden (denk eens aan stuwen en gemalen)

Haastige spoed is zelden goed!

Vergewis je ervan dat jij je zaken voor elkaar hebt. Haastige spoed is zelden goed en mocht je door tijdsdruk voor een dilemma komen te staan besef dan goed dat mensen er op rekenen dat zij straks levend en zonder ernstige verwondingen weer naar huis kunnen gaan. Is er geen draaiboek aanwezig of heb je geen tijd gehad om dat door te nemen en/of de noodzakelijke aanbevelingen te organiseren, bedenk dan dat het beter is om mensen teleur te stellen dan dat je hen verdriet aandoet.

Interessante documenten zijn: