Assistent in opleiding is redder en visser bij wildwaterkajakken

Assistent in opleiding

Zolang een User als assistent in opleiding is voor Guide of Instructor noemen we diegene een Assitant of visser. Met deze status heeft men bepaalde privileges en kan er uitgebreid worden geoefend op het redden van drenkelingen en het bergen van kajaks en ander materiaal. Op deze manier ben je straks klaar voor een begeleidingsfunctie en kun je in de toekomst als instructeur les gaan geven aan kajakkers op wild water.

Hulpje van de instructeur

Een assistent in opleiding is een hulpje van de Guide of Instructor. Wij noemen zo iemand ook wel een visser. Dit komt omdat het eruit vissen van zwemmende kajakkers en het bergen van materialen een belangrijk onderdeel van deze functie is. Meestal is er geen tijd meer om op jezelf en de stroming van de rivier te letten. Alles moet dan snel en automatisch goed. Een visser die snel en adequaat handelt is dikwijls erg geliefd bij de deelnemers. Zeker als diegene ook nog eens goede sociale en empathische eigenschappen heeft.

Geen tijd voor jezelf

Tijdens een hulpactie zal een assistent in opleiding vaak druk bezig zijn met het helpen van drenkelingen en bergen van materiaal. Er is dan geen tijd meer om op eigen technieken en de stroming van het water te letten. Dit aspect moet als het ware in een reflex automatisch gaan. Uiteraard blijft je wel op je eigen veiligheid letten. Dat staat altijd op nummer één!

Verantwoordelijkheid

Anders dan bij Guide of Instructor die als meerderjarige de functie als visser vervult, valt een Assistant onder de verantwoording van de Guide of Instructor die de leiding heeft. Dit houdt echter niet in dat iemand continu visueel onder toezicht staat. Diegene die de leiding heeft kan bijvoorbeeld ook iemand zelfstandig zonder toezicht laten functioneren, maar is daarbij nog wel de verantwoordelijke persoon.