Ter verduidelijking


Dit voor mensen die geen enkel idee hebben waarom

Via deze website proberen wij duidelijk te maken waarom volgens ons voor kajakken op stromend en wild water een certificering nodig is.

Je rijdt toch ook niet in een auto zonder stuur en remmen?!

Voor het besturen van een auto, motor en bromfiets heb je een rijbewijs nodig. Voor de grotere pleziervaartuigen is dat een vaarbewijs. Maar hoe zit het eigenlijk met een kajak?

Het gevaar van onkunde en verborgen risico’s!

Op zich is het rechtuit kunnen varen in een kano of kajak al een hele kunst. Vaak zie je beginners ongecontroleerd over het water peddelen. In feite dobberen ze stuurloos rond. Op stilstaand water hoeft dit geen groot probleem te zijn, hoewel een kajak wel instabiel is en altijd kan omslaan. Voor wie niet kan eskimoteren is dit bij kou of op groot water erg vervelend en kan het zelfs levensgevaarlijk zijn.

Zodra men zich echter op stromend water begeeft zal de kajak vanzelf varen. Je ziet de kanten aan je voorbij gaan en zult technieken moeten beheersen om een kajak te kunnen besturen en laten stoppen. Beheers je deze technieken niet dan vaar je in feite stuurloos zonder remmen voort en heb je een reële kans dat eventuele gevaren niet ontweken kunnen worden.